WebsiteWoortmann8984.jpg

Kopersbescherming

Sinds 2003 gelden er regels die huizenkopers moeten beschermen tegen overhaaste beslissingen. Door deze nieuwe regels kunt u een koopovereenkomst alleen schriftelijk aangaan en geldt een afkoelingsperiode van een paar dagen.

Schriftelijke koopovereenkomst

Een mondelinge overeenkomst voor de aankoop van een huis door een particulier is niet meer rechtsgeldig. Heeft u dus een afspraak met de verkoper die niet op papier staat, dan hoeft u die niet na te komen. Voor de verkoper kan dit anders liggen. De verkoper kan vaak niet zomaar aan een hogere bieder verkopen maar is meestal verplicht mee te werken aan het ondertekenen van een schriftelijke koopovereenkomst.

Drie dagen bedenktijd

Heeft u als koper de koopovereenkomst of een kopie van de koopovereenkomst ontvangen dan heeft u nog 3 dagen bedenktijd. Ook als u een nieuwbouwwoning koopt.

Inschrijven in het Kadaster

U kunt uw koopovereenkomst door een notaris laten inschrijven bij het Kadaster. Dat biedt u nog meer zekerheid. U bent dan bijvoorbeeld beschermd als de verkoper failliet gaat nadat hij met u de overeenkomst heeft gesloten of er beslag wordt gelegd op het huis. Deze bescherming geldt zes maanden.

Uw rechten als huizenkoper

Als u een huis koopt heeft u veel rechten. Maar u moet wel weten hoe daarvan gebruik kunt maken. Wij adviseren u graag. U kunt altijd contact opnemen voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek.