Skip to main content
Foto Trouwen of samenwonen
Trouwen of samenwonen?

Trouwen of samenwonen?

U heeft besloten samen verder te gaan. Gaat u trouwen, samenwonen op basis van een samenlevingscontract, of kiest u voor een geregistreerd partnerschap?

Wij adviseren u graag bij deze belangrijke stap in uw leven. We informeren u uitgebreid over de verschillende opties en de juridische consequenties van trouwen (of geregistreerd partnerschap) en samenwonen, en regelen alles wat nodig is. Zo heeft u altijd duidelijkheid, ook als uw relatie onverhoopt eindigt of als een van u komt te overlijden.

Samenlevingscontract

Wilt u (nog) niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, dan kunt u kiezen voor een samenlevingscontract (ook wel samenlevingsovereenkomst genoemd). Dat is een belangrijk document. Voor samenwonen zonder samenlevingscontract is er in de wet namelijk niets geregeld.

In een samenlevingscontract maakt u afspraken over alles wat met het samenwonen te maken heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bijdrage in de kosten van de gemeenschappelijke huishouding, elkaars levensonderhoud, het gebruik van bankrekeningen en de verdeling van bezittingen.

Ook kunt u in het contract opnemen dat uw gezamenlijke woning bij overlijden eigendom wordt van uw partner. Bovendien kunt u regelen dat uw partner dan recht heeft op het door u opgebouwde nabestaandenpensioen. Wilt u dat ook uw privévermogen naar uw partner gaat, dan moet u naast een samenlevingscontract ook een testament opstellen.

Trouwen of een geregistreerd partnerschap

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn wettelijk geregelde samenlevingsvormen en in veel opzichten hetzelfde. Omdat de wet de rechten en plichten regelt en de manier waarop het huwelijk tot stand komt en wordt beëindigd, hoeft u zelf niet van alles vast te leggen. Zo bent u bijvoorbeeld automatisch elkaars erfgenaam – een belangrijk verschil tussen trouwen en samenwonen. 

Tip

Lees voor meer informatie over samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap ook de brochure Samen verder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?