Skip to main content
Foto Verklaring van erfrecht
Verklaring van erfrecht

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht is een akte waarin een notaris verklaart wie de erfgenamen van de overledene zijn en wie bevoegd is/zijn om zaken voor de nalatenschap te regelen. Een verklaring van erfrecht kan alleen door een notaris worden opgemaakt.

Voor het opstellen van een verklaring van erfrecht raadpleegt de notaris het Centraal Testamenten Register, voert hij of zij met de erfgenamen overleg over de aanvaarding en vindt er ook vaak een erfgenamenonderzoek plaats bij de gemeentelijke basisadministratie.

Wanneer is een verklaring van erfrecht nodig?

Een verklaring van erfrecht is nodig wanneer derden, banken bijvoorbeeld, daarom vragen. Ook wordt de verklaring soms gebruikt om het onroerend goed in een nalatenschap bij het kadaster op naam van de erfgenamen te zetten.

Verklaring van executele

Een verklaring van executele is een afgeleide van de verklaring van erfrecht en vermeldt alleen wie executeur is in een nalatenschap. Een verklaring van executele kan vaak sneller worden afgegeven dan een verklaring van erfrecht. De verklaring is vaak ook iets voordeliger, maar niet alle instanties gaan akkoord met alleen een verklaring van executele.

Tip

Lees voor meer informatie over wat er bij een erfenis komt kijken ook de brochure Een erfenis, wat nu? van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?