Skip to main content
Foto Bedrijfsopvolging
Bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging

Een bv verkopen

Overweegt u uw bv te verkopen? Dan is een goede bedrijfsstructuur van groot belang.

Voor bedrijfsopvolging/-overdracht is een structuur op basis van één bv niet aantrekkelijk. De aandelen zijn dan moeilijk te verkopen omdat alles in die ene bv is ondergebracht: de pensioenreserve, soms een bedrijfspand, maar ook bijvoorbeeld belegde liquiditeiten. Een opvolger zal alleen belangstelling hebben voor de onderneming, de zuivere bedrijfsactiva en -passiva.

Een ander nadeel van de één-bv-structuur is dat de ondernemer bij verkoop van zijn aandelen mogelijk een fikse aanslag voor inkomstenbelasting te wachten staat over de zogenaamde aanmerkelijkbelangwinst.

Ook gedurende het bestaan van de onderneming is een enkele bv niet ideaal. Het pensioen (het stamrecht) en eventuele besparingen (beleggingen) zijn direct blootgesteld aan de ondernemingsrisico's en kunnen in het ergste geval met de onderneming ten onder gaan.

Kortom, als u een enkele bv heeft, is omzetting naar een meer uitgebreide structuur sterk aan te raden als u de onderneming wilt verkopen, maar ook bijvoorbeeld wanneer u uw opgebouwde vermogen wilt veiligstellen.

Wij informeren en adviseren u graag over de mogelijkheden en oplossingen die het beste bij uw situatie passen.

Bedrijfsopvolgingsregeling (bor)

Als u een onderneming erft of geschonken krijgt, betaalt u over de waarde van die onderneming erf- of schenkbelasting. Als u de onderneming voortzet, kunt u gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling.

De bedrijfsopvolgingsregeling biedt aantrekkelijke belastingvoordelen bij het vererven of schenken van ondernemingsvermogen. De bor kent een vrijstelling van 100% tot een ondernemingsvermogen van € 1.119.845 (2021). Boven deze waarde geldt een vrijstelling van 83%.

Een aantal belangrijke voorwaarden om de bor toe te kunnen passen:

  • De onderneming moet minimaal een jaar bij de overledene of schenker in het bezit zijn geweest
  • De erfgenaam of ontvanger moet de onderneming in ieder geval nog vijf jaar voortzetten
  • Aandelen mogen gedurende vijf jaar niet worden verkocht

Voldoet u binnen de eerste vijf jaar na de erfenis of schenking niet meer aan de voorwaarden, dan wordt de belasting alsnog geïnd.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?