Skip to main content
Foto Verdeling van een erfenis
Verdeling van een erfenis

Verdeling van een erfenis

De verdeling van een erfenis is een belangrijk element in de notariële dienstverlening. Een goede verdeling schept duidelijkheid als het gaat om rechten en plichten, en biedt ook vaak fiscaal voordeel.

Helaas is er nog te vaak sprake van oude, niet verdeelde nalatenschappen, wat bijvoorbeeld kan leiden tot complicaties bij de verkoop van een woning, bedrijfspand of onderneming.

Vastleggen bij een notaris

Soms wordt een nalatenschap al verdeeld door een wettelijke bepaling (de ‘wettelijke verdeling’) of een testament (een ‘ouderlijke boedelverdeling’). Dan is er voor die verdeling zelf in principe geen aanvullende actie nodig. Wel is het soms nodig de verdeling in de openbare registers (zoals het kadaster) te vermelden.

Toch is het in geval van een verdeling door de wet of een testament vaak verstandig die verdeling bij een notaris vast te leggen. Het vastleggen in een akte kan van groot belang zijn bij eventuele echtscheidingen en nalatenschappen, maar ook fiscaal.

Tip

Lees voor meer informatie over wat er bij een erfenis komt kijken ook de brochure Een erfenis, wat nu? van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?