Skip to main content
Foto Een huis kopen
Een huis kopen

Een huis kopen

Heeft u een huis gekocht of een droomwoning op het oog? Dan moet u een aantal zaken regelen voordat u de sleutel echt in handen heeft.

Bij Woortmann Notarissen begeleiden en adviseren we u graag, nog voordat u de koopakte tekent. Zo voorkomt u dat u vastloopt op juridische haken en ogen en weet u zeker dat alles soepel verloopt. 

Voorlopige koopovereenkomst

Een koopakte of koopovereenkomst wordt ook vaak een ‘voorlopige koopovereenkomst’ genoemd. Maar wees u ervan bewust: de akte is wel degelijk bindend. De term ‘voorlopig’ betekent alleen dat de woning nog moet overgaan van de verkoper naar de koper. Alleen als in de koopakte ontbindende voorwaarden zijn opgenomen, kunt u zonder kosten van de overeenkomst af.

Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden maken het mogelijk een koop na ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst toch nog ongedaan te maken.

Een voorbeeld van een ontbindende voorwaarde is de wettelijk verplichte drie dagen bedenktijd bij aankoop van een woning. Daarmee kunt u binnen die drie dagen altijd afzien van de koop, zonder financiële gevolgen. De bedenktijd gaat in zodra u de volledige koopovereenkomst heeft ontvangen.

Ook het zogenoemde ‘financieringsvoorbehoud’ kan een ontbindende voorwaarde zijn. Hiermee kunt u na ondertekening van de overeenkomst toch nog van de koop af wanneer u de financiering niet rondkrijgt.

Leveringsakte of transportakte

In de koopakte wordt de koop gesloten. De notaris zorgt vervolgens met een leveringsakte (ook wel transportakte genoemd) voor de uitvoering van die koopovereenkomst: de formele eigendomsoverdracht. Tijdens de overdracht (het ‘passeren’) neemt de notaris met u en de verkoper de leveringsakte door. Na ondertekening is de overdracht officieel. Aansluitend volgt vaak, zonder de verkoper, het doornemen en tekenen van de hypotheekakte.

Overdrachtsbelasting, kadasterkosten, notariskosten

Meestal wordt afgesproken dat de kosten van de overdracht voor rekening zijn van de koper (‘kosten koper’). Naast (onder meer) de overdrachtsbelasting en de kadasterkosten vallen ook de kosten van de notaris onder deze overdrachtskosten. Om die reden mag de koper vaak de notaris kiezen.

Zowel aankoop- als verkoopadvies

Of u nu een huis wilt kopen of verkopen: wij staan voor u klaar voor uitgebreid specialistisch advies en juridische begeleiding tijdens het aan- of verkooptraject.

Tip

Lees voor meer informatie over wat er bij het kopen van een huis komt kijken ook de brochure Woning kopen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?