WebsiteWoortmann9027.jpg

Hypotheek

Een huis kopen staat of valt meestal met de financiering. De meeste mensen gaan hiervoor naar een bank of een andere professionele geldverstrekker. Die heeft dan recht van hypotheek. In ruil voor het lenen van het geld geeft u uw huis in onderpand. Zo weet de geldverstrekker zeker dat hij het geleende geld terugkrijgt.

Verschillende hypotheekvormen

Als u een huis koopt, kunt u uit vele verschillende hypotheekvormen kiezen. Bij alle vormen is het de bedoeling dat u gedurende of aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld aflost. De verschillen zitten hem met name in de manier waarop u aflost. Alle vormen hebben voor- en nadelen. Laat u dus goed adviseren voor u een hypotheek afsluit.

Aftrek hypotheekrente

De rente over uw hypotheek kunt u in veel gevallen aftrekken voor de inkomstenbelasting. Dat geldt alleen als u het geld gebruikt om een huis te kopen of te verbouwen. Ook de kosten om een hypotheek af te sluiten kunnen aftrekbaar zijn, zoals de notariskosten, de afsluitprovisie, de kadastrale kosten en eventueel de taxatiekosten.

Hypotheek oversluiten en boeterente

Hypotheekvormen veranderen voortdurend. Bovendien kan de rente in een bepaalde periode sterk dalen. Het kan dus dat het na een paar jaar aantrekkelijker is om een andere hypotheek af te sluiten. Dat wil zeggen dat u een nieuwe hypotheek afsluit, waarmee u de oude aflost. U profiteert dan van de voordelen van de nieuwe hypotheekvorm en de lagere rente.

Boeterente

Het is wel belangrijk om u goed voor te laten rekenen of u met oversluiten inderdaad voordeliger uit bent. Het kan zijn dat u aan uw oude geldverstrekker een boeterente of vergoedingsrente moet betalen omdat u eerder dan is afgesproken uw hypotheekschuld aflost. Deze boeterente is aftrekbaar maar kan toch behoorlijk oplopen.

Het recht van executie

Met het recht van hypotheek heeft de geldverstrekker ook het recht van executie. Als u niet meer aan uw betalingsverplichting voldoet, mag de geldverstrekker uw huis verkopen en de verkoopopbrengst gebruiken voor de aflossing van de schulden die u aan de geldverstrekker heeft.

Wij adviseren u graag

Bent u op zoek naar een huis of wilt u weten wat het voor u betekent om een hypotheek af te sluiten? U kunt altijd contact opnemen voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek of een offerte aanvragen.