WebsiteWoortmann9027.jpg

Trouwen?

U wilt lief en leed samen delen. Maar wilt u ook al uw eigendommen samen delen? Voor u trouwt is het verstandig om na te denken of u in gemeenschap van goederen of onder huwelijksvoorwaarden wilt trouwen.

Gemeenschap van goederen

Als u voor uw bruiloft geen huwelijksvoorwaarden heeft gemaakt, trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen. Al uw eigendommen, ook schenkingen en erfenissen, worden dan ook eigendom van uw echtgenoot. Ook als u het heeft betaald of als het op uw naam staat. Dat heeft consequenties. Als u gaat scheiden wordt uw hele vermogen in tweeën gedeeld. En als een van u schulden maakt, kunnen schuldeisers ook het vermogen van de ander opeisen. Per 1 januari 2018 verandert er echter het een en ander, zie hiervoor ook het artikel over de wetswijziging gemeenschap van goederen per 1 januari 2018 op onze homepage.

Huwelijksvoorwaarden

In veel gevallen is het verstandig om huwelijksvoorwaarden te maken. Bijvoorbeeld als u een eigen onderneming heeft of, tot 1 januari aanstaande, als u een erfenis krijgt. Er zijn geen "standaard" huwelijksvoorwaarden. Zoals bij elke overeenkomst zijn er vele mogelijkheden. U kunt uw huwelijksvoorwaarden naar eigen inzicht inrichten, afhankelijk van uw situatie, ideeën en uitgangspunten.

Huwelijksvoorwaarden veranderen

Het is ook mogelijk om tijdens het huwelijk huwelijksvoorwaarden te maken of uw huwelijksvoorwaarden aan te passen. Dat is wel wat ingewikkelder en duurder dan voor het huwelijk. In sommige gevallen is het fiscaal aantrekkelijk om gemaakte huwelijksvoorwaarden juist op te heffen zodat er een gemeenschap van goederen ontstaat.

Wij adviseren u graag

Gaat u trouwen en wilt u meer weten over de consequenties voor uw bezittingen? Wij vertellen u graag meer. Wij kunnen u adviseren over alle aspecten van het maken, wijzigen of opheffen van huwelijksvoorwaarden. U kunt altijd een afspraak maken voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek.