WebsiteWoortmann8984.jpg

Trouwen?

U wilt lief en leed samen delen. Maar wilt u ook al uw eigendommen samen delen? Voor u trouwt is het verstandig om na te denken of u in gemeenschap van goederen of onder huwelijksvoorwaarden wilt trouwen.

 

Gemeenschap van goederen

Als u vóór uw huwelijk geen huwelijksvoorwaarden heeft gemaakt trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen.

 

Per 1 januari 2018 is dat een beperkte gemeenschap. Schenkingen en erfenissen blijven buiten die gemeenschap evenals vermogen dat u al bezat voordat u ging trouwen. Wanneer u gezamenlijk bezit heeft maar in ongelijke aandelen, bijvoorbeeld een woning die voor 1/4e deel eigendom is van de één en voor 3/4e deel eigendom is van de ander, is het even oppassen. Wanneer u trouwt en vooraf geen huwelijkse voorwaarden maakt wordt die woning namelijk gemeenschappelijk eigendom waarbij ieder dan ineens recht heeft op de helft. Met huwelijkse voorwaarden kunt u dit voorkomen.

 

Wanneer u voor 1 januari 2018 getrouwd bent zonder huwelijkse voorwaarden is er sprake van een algehele gemeenschap van goederen. Daar vallen óók erfenissen en schenkingen in.

 

Als u gaat scheiden wordt uw gemeenschappelijke vermogen 50/50 gedeeld. In het ene geval heeft dat dus grotere gevolgen dan in het andere. 

 

Huwelijksvoorwaarden

In veel gevallen is het dus verstandig om huwelijksvoorwaarden te maken, denk ook aan risico's in verband met een eigen onderneming. Er zijn geen "standaard" huwelijksvoorwaarden. U kunt uw huwelijksvoorwaarden steeds naar eigen inzicht inrichten, afhankelijk van uw situatie, ideeën en uitgangspunten. Het is ook mogelijk om tijdens het huwelijk huwelijksvoorwaarden te maken of uw huwelijksvoorwaarden aan te passen. Andersom komt ook voor namelijk dat huwelijksvoorwaarden weer opgeheven worden, soms om fiscale redenen of omdat er geen ondernemingsrisico's meer zijn.

 

Wij adviseren u graag

Wij kunnen u adviseren over alle aspecten van het maken, wijzigen of opheffen van huwelijksvoorwaarden. U kunt altijd contact opnemen voor een gesprek of een offerte bij ons opvragen.