Skip to main content
Foto Trouwen
Trouwen

Trouwen

Gefeliciteerd! U heeft besloten elkaar het jawoord te geven en lief en leed samen te delen. Maar wilt u ook al uw eigendommen delen? Voor u de wittebroodsweken ingaat, is het verstandig om na te denken of u in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden wilt trouwen.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Als u vóór uw huwelijk geen huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld, trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen. Daarin bestaan twee verschillende varianten: algehele/volledige en beperkte gemeenschap van goederen. 

Getrouwd vóór 1 januari 2018 
Bent u vóór 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden, dan is er sprake van algehele gemeenschap van goederen. Daaronder vallen óók erfenissen en schenkingen. 

Getrouwd na 1 januari 2018 
Bent u na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden, dan is er sprake van beperkte gemeenschap van goederen. Schenkingen en erfenissen blijven dan buiten de gemeenschap, net als vermogen dat u al bezat voordat u ging trouwen.

Heeft u gezamenlijk bezit heeft maar in ongelijke aandelen, bijvoorbeeld een woning die voor een vierde eigendom is van de een en voor drie vierde van de ander, dan wordt dat bezit wanneer u trouwt en vooraf geen huwelijkse voorwaarden opstelt, ook gemeenschappelijk eigendom. Dat betekent dat elk van u dan recht heeft op de helft van de eigendom. Wilt u dit niet, dan kunt u met huwelijkse voorwaarden de oude aandelen in stand houden.

Gaat u scheiden, dan wordt uw gemeenschappelijke vermogen 50/50 verdeeld.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

In veel gevallen is het verstandig om huwelijkse voorwaarden op te stellen voordat u gaat trouwen, bijvoorbeeld voor het beperken van risico’s met betrekking tot een eigen onderneming. 

Er zijn geen standaard huwelijksvoorwaarden die voor iedereen passen. U kunt uw huwelijkse voorwaarden naar eigen inzicht inrichten, afhankelijk van uw situatie, ideeën en uitgangspunten.

Ook kunt u tijdens het huwelijk (extra) huwelijkse voorwaarden maken, ze aanpassen of juist weer opheffen. Opheffen gebeurt bijvoorbeeld om fiscale redenen of omdat er geen ondernemingsrisico's meer zijn.

Wij adviseren u graag over alle aspecten bij het maken, wijzigen of opheffen van de huwelijksvoorwaarden.

Tip

Lees voor meer informatie over samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap ook de brochure Samen verder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?