Al vele jaren is het op ons kantoor mogelijk besprekingen

via Skype of Face-Time te voeren. Wij kunnen ons voorstellen

dat dat zeker in deze tijd een uitkomst voor u kan zijn.

Wilt u hier meer over weten, of een afspraak willen maken

voor een bespreking "op afstand", dan verzoeken wij u

contact met ons op te nemen.

WebsiteWoortmann9027.jpg

Trouwen?

U wilt lief en leed samen delen. Maar wilt u ook al uw eigendommen samen delen? Voor u trouwt is het verstandig om na te denken of u in gemeenschap van goederen of onder huwelijksvoorwaarden wilt trouwen.

Gemeenschap van goederen

Als u voor uw bruiloft geen huwelijksvoorwaarden heeft gemaakt trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen. Per 1 januari 2018 is dat een beperkte gemeenschap. Schenkingen en erfenissen blijven buiten die gemeenschap evenals vermogen dat u al bezat voordat u ging trouwen. Ook wanneer u nu gezamenlijk bezit heeft maar in ongelijke aandelen, bijvoorbeeld een woning die voor 1/4e deel eigendom is van de één en voor 3/4e deel eigendom is van de ander, is het oppassen. Wanneer u trouwt en vooraf geen huwelijkse voorwaarden maakt wordt die woning gemeenschappelijk eigendom waarbij ieder dan gerechtigd wordt tot de helft! Met behulp van huwelijkse voorwaarden, opgesteld voordat u gaat trouwen, kunt u dit voorkomen en het eerder afgesproken regime, in het voorbeeld 1/4e versus 3/4e aandeel, handhaven. Let wel, dit geldt alleen voor huwelijken aangegaan na 1 januari 2018. Wanneer u voor 1 januari 2018 getrouwd bent zonder dat u huwelijkse voorwaarden heeft gemaakt is er sprake van een algehele gemeenschap van goederen. Daar vallen ook erfenissen en schenkingen in. Het voor u toepasselijke systeem heeft consequenties. Als u gaat scheiden wordt uw gemeenschappelijke vermogen 50/50 gedeeld. In het ene geval heeft dat dus grotere gevolgen dan in het andere. 

Huwelijksvoorwaarden

In veel gevallen is het dus verstandig om huwelijksvoorwaarden te maken. Bijvoorbeeld als u een eigen onderneming heeft of gemeenschappelijk bezit in ongelijke aandelen. Er zijn geen "standaard" huwelijksvoorwaarden. Zoals bij elke overeenkomst zijn er vele mogelijkheden. U kunt uw huwelijksvoorwaarden steeds naar eigen inzicht inrichten, afhankelijk van uw situatie, ideeën en uitgangspunten.

Huwelijksvoorwaarden veranderen

Het is ook mogelijk om tijdens het huwelijk huwelijksvoorwaarden te maken of uw huwelijksvoorwaarden aan te passen. Dat is wel wat ingewikkelder en duurder dan voor het huwelijk. In sommige gevallen is het fiscaal aantrekkelijk om gemaakte huwelijksvoorwaarden juist op te heffen zodat er een gemeenschap van goederen ontstaat.

Wij adviseren u graag

Gaat u trouwen en wilt u meer weten over de consequenties voor uw bezittingen? Wij vertellen u graag meer. Wij kunnen u adviseren over alle aspecten van het maken, wijzigen of opheffen van huwelijksvoorwaarden. U kunt altijd contact opnemen voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek of een offerte bij ons opvragen.