Papieren schenkingen en box 3

 

De fiscale behandeling van papieren schenkingen zal met ingang van het komende jaar (2023) veranderen. Schenkingen op papier zullen daardoor vaak minder gunstig worden. Waar tot voor kort meestal sprake was van een voordeel op familieniveau, zal nu meestal sprake zijn van een nadeel op familieniveau. Het voert hier te ver om alle wijzigingen uitputtend aan u voor te leggen maar op internet is er inmiddels al veel te vinden over dit onderwerp. Inmiddels lijkt het er op dat bank- en spaartegoeden definitief een fictief rendement wordt toegerekend van 0,01% en overige bezitingen zoals vorderingen uit hoofde van een papieren schenkingen van 5,69%, maar de daartegenover staande schuld weer een fictief rendement van 2,46%. Dit is al met al een grote verandering ten opzichte van het regime tot nu toe. 

Om te bepalen hoe dit in uw specifieke situatie zal uitwerken is ook informatie nodig over de persoonlijke fiscale situatie van de schenker(s) en de begiftigden. Het is misschien goed dit eens te laten toetsen.

Als deze toets gedaan is zijn er twee mogelijkheden.

1. Uit de toets blijkt dat geen directe actie noodzakelijk is.

2. Uit de toets blijkt dat er wel een directe aanpassing gewenst is. In dat geval zijn er wederom twee mogelijkheden.

De eerste mogelijkheid is dan om de schenkingen te herroepen àls in die mogelijkheid voorzien is in de akte. De onderlinge schulden en vorderingen gaan dan weer teniet, evenals waarschijnlijk de boogde voordelen in het kader van de erfbelasting en zorgregelgeving, en er volgt een mogelijk een correctie voor eventueel geheven schenkbelasting.

De tweede mogelijkheid is dat uit de toets blijkt dat het logischer en haalbaar is om een of meerdere schenkingen uit te betalen, omdat (spaar-)geld vooralsnog lager belast lijkt te worden dan een vordering of schuld uit hoofde van een papieren schenking. Het voordeel van de eerder gedane papieren schenkingen blijft dan deels behouden.

Bijkomend aspect is dat er dan misschien nog snel geschakeld moet worden, te weten voor 1 januari aanstaande, omdat dat de eerstvolgende peildatum is voor box 3. 

Meer weten? Neem even contact met ons op!

 (bijgewerkt op 21 dece,ber 2022)

Op zoek naar een laagdrempelig notariskantoor?

Onze deur staat altijd voor u open, wij helpen u graag!

Contact

Bezoekadres
Zusterplein 22a
3703 CB Zeist

Postadres
Postbus 250
3700 AG Zeist

030-69 14 683
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Afspraak of offerte